Med hjälp av design skapar vi förändring. Genom tjänster, möten, upplevelser eller produkter vill vi bidra till nya insikter, perspektiv och förändra beteenden mot en mer hållbar framtid. Vi står på en grund där hållbarhet – social, ekologisk och ekonomisk – inte bara är en självklar del i vår process utan också ett mål i sig. Hör av er till oss om ni vill prata om hur vi kan hjälpa er att skapa förändring.
Med kulturstöd från Stockholm Stad drev vi under hösten 2017 projektet Craft and Integration. Tillsammans med ensamkommande ungdomar, främst från Afghanistan, har vi utforskat olika mönstertraditioner och tekniker för textilt hantverk. Under året arrangerades workshops, studiebesök och en resa till Hälsingland där vi tog fram ett textilt verk tillsammans.
Syftet med projektet var att, utifrån ett gemensamt intresse, lära av varandra, skapa sysselsättning och utöka ungdomarnas kontaktnät.
Se en kort film från resan: https://vimeo.com/246865872
Julen 2018 gjorde vi en alldeles egen julkalender i Birkagatan Etts skyltfönster, med 17 luckor istället för 24. Under 17 dagar fram till jul gav vi med illustrationer och text (på instagram) tips på vad var och en kan göra i sin vardag för att bidra till att uppnå de 17 globala målen, som världens ledare har förbundit sig till att nå till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter i världen, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa kan kännas övermäktigt och svårt att uppnå och ingen kan så klart göra allt – men alla kan göra något!
Vi svenskar köper 14 kg textilier per person och år. Under samma period slänger vi 8 kg textilier i soporna, detta trots att merparten (60%) är fullt dugliga och skulle kunna fortsätta att användas. Endast 2,4 kg lämnas in eller säljs vidare för återbruk. Nyproduktion av kläder är energi- och vattenkrävande, släpper ut mängder med kemikalier och sliter på jordens resurser. Ändå fortsätter konsumtionen att öka.
Med jämna mellanrum arrangerar Birkagatan Ett klädbyten för att uppmuntra till nya och mer hållbara konsumtionsmönster och för att skapa uppmärksamhet kring frågan. Håll utkik här på hemsidan och i sociala medier för mer info om nästa bytar-bar.
DöBra är ett nationellt forskningsprogram som bedrivs vid Karolinska Institutet och Umeå universit. Forskningen syftar till att utveckla kompetens och stärka individer, närsamhälle och personal för att bättre kunna hantera frågor som rör livets slutskede.
Birkagatan Ett har tagit fram logotyp och grafisk profil för DöBra samt utvecklat hemsidan www.döbra.se.
Som en motreaktion till Black Friday, då så många varor som möjligt ska säljas till så låga priser som möjligt, höjer vi istället priserna på våra designprodukter under Green Friday. Allt överskott går till miljöarbete.
Under Green Friday den 24/11 2017 skänkte vi till exempel överskottet till Naturskyddsföreningens arbete mot miljögifter.
Våren 2017 samlade vi ett tiotal illustratörer och formgivare till en poster pop-up. Under tre dagar fick de möjlighet att visa och sälja sina posters och grafiska verk. Helgen var också ett tillfälle för fristående kreatörer att mötas, lära känna varandra och dela erfarenheter.
Följande illustratörer och formgivare deltog:
Anna Forsberg
Frida Lundén
Jennie Elofsson
Jenny Almén
Jenny Markstedt
Jessica Arosenius
Johan Markstedt
Kelly Baldwin
Linnea Olsson
My Dalenbäck
Peppi Laine
Stina Lanneskog
Valborg Studio
Märta Mattsson är en av Sveriges mest uppmärksammade smyckeskonstnärer internationellt. Den 3 juni arrangerade Birkagatan Ett en exklusiv föreläsning och workshop med Märta, med broschen som tema.
Under dagen fick deltagarna lära sig mer om Märtas konstnärskap, de tekniker hon använder och om broschens olika funktioner genom tiderna. De fick också möjlighet att skapa sin egen brosch i material som epoxylim, sten och pigment.